El passat dimecres dia 7 de febrer vàrem participar en la Jornada del Pla de Salut 2021-25 de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre. De l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre ha intervingut la Pilar Vallano, infermera de l’hospital i de la Unitat de Suport Vital Avançat aeri de Móra d’Ebre (base col·laboradora amb el SEM).
El Pla de salut de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre ha completat el 63% de les accions traçadores contemplades per al tram 2021-2025 i n’ha engegat un 31% més. Això significa que gairebé la totalitat dels objectius, com a mínim, ja avancen. El Pla de Salut de les Terres de l’Ebre 2021-2025 és l’eina de referència per a totes les actuacions públiques a l’hora d’establir fites concretes que millorin l’atenció, la salut i la qualitat de vida de la ciutadania.
L’Auditori Felip Pedrell de Tortosa ha acollit aquest dimecres la Jornada del Pla de salut territorial amb la presència de més de mig miler de persones provinents del sistema sanitari i també d’altres àmbits, pel caràcter interdepartamental del projecte. La gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre i directora dels Serveis Territorials de Salut, Íngrid Roca, ha valorat l’elevat grau d’acompliment dels objectius establerts i el compromís de tots els proveïdors: “Anem a un molt bon ritme pel que fa al compliment dels objectius que ens marca el Pla de Salut en totes les línies. Això vol dir que tant des de la Regió Sanitària com des dels diferents proveïdors de Salut i la resta de departaments s’està fent una molt bona feina, coordinada i sempre amb la visió i l’objectiu de millorar la salut de la ciutadania”.
Roca ha qualificat “d’èxit rotund aquesta Jornada del Pla de Salut. Hem agrupat més de 500 persones de tots els perfils professionals, assistencials o no assistencials, i persones d’altres departaments. Hem explicat quin és el model de salut que defensem al territori, agrupant esforços i, en definitiva, sumant tots cap als objectius comuns. L’èxit d’aquesta jornada és una grandíssima notícia per a les Terres de l’Ebre”.
Albert Salvadó, delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, ha destacat que “el model hospitalari i assistencial és un indicador del benestar que té qualsevol comunitat i a les Terres de l’Ebre estem avançant en el desplegament del model de governança Salut Terres de l’Ebre per gestionar-nos el model sanitari des del territori”. Salvadó ha afegit que “tenim un equip humà de primer nivell, al què hem d’agrair la seua professionalitat per garantir-los un model de salut com el que ens mereixem”, alhora que “estem desplegant inversions a l’Hospital de Móra d’Ebre, al Verge de la Cinta i hem arrencat el projecte del nou hospital universitari de les Terres de l’Ebre, que ha de ser un projecte de territori”.
Humanitzem, innovem i integrem en salut
La Jornada del Pla de Salut de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre s’ha estructurat en tres taules, basades en tres pilars fonamentals i la seva aplicació en les diferents línies del Pla de Salut: la humanització com a element vertebrador, la integració del sistema amb tots els elements que l’envolten i la resta de departaments, i un element cabdal per al sistema de salut com és la innovació.
Durant la jornada s’han presentat experiències d’èxit en totes les taules, fins a un total de 14, de tots els proveïdors de Salut a les Terres de l’Ebre, posant de manifest una vegada més la implicació de tots els agents de Salut al territori. Algunes de les iniciatives tenen un caire interdepartamental, com per exemple el model d’Atenció Integrada salut i social d’Amposta o el programa Salut i Escola.
La ponència de clausura de la Jornada del Pla de Salut ha estat una ponència titulada ‘neurociència en la gestió del canvi’, a càrrec de David Bueno, catedràtic de Genètica a la Universitat de Barcelona, especialitzat en genètica del desenvolupament i genètica de la conducta i autor de llibres com ‘El cervell de l’adolescent’ o ‘Educa el teu cervell’.