La seva seguretat està a les nostres mans però vostè ens pot ajudar amb les següents accions:

És molt important explicar amb detall tota la informació clínica del vostre cas: què us passa, des de quan, on sentiu les molèsties o dolor, quina medicació preneu o si patiu alguna al·lèrgia. Podeu fer una llista de tots els medicaments que preneu per avisar el vostre metge o metgessa i el vostre farmacèutic sobre tot el que preneu o sobre qualsevol al·lèrgia als medicaments que pugueu tenir. No tingueu vergonya de comentar qualsevol aspecte relacionat amb la vostra consulta. Lliureu les proves que tingueu (anàlisis, radiografies, tomografies computades o TC, etc.) o els informes de les proves. El metge o metgessa necessita conèixer tots els vostres hàbits: si fumeu, preneu drogues, teniu un ofici de risc per a la vostra salut, etc. Recordeu: la informació és seguretat.

No dubteu de preguntar tot el que no sapigueu o no conegueu de la vostra malaltia: els símptomes, l’aplicació i durada dels tractaments, l’evolució de la malaltia, les possibles complicacions, etc. Parleu amb el vostre metge o metgessa fins a assegurar-vos d’entendre perfectament totes les seves respostes.

Escolteu amb atenció tota la informació que us ofereixen el metge o metgessa i el personal sanitari. No doneu mai res per segur. La vostra participació activa és molt valuosa en la presa de decisions dels professionals de la salut que us atenen. Penseu, per exemple, en el tipus de medicació que pugueu necessitar. Cal que informeu abans de les al·lèrgies que patiu o d’aquells fàrmacs que ja preneu per evitar possibles esdeveniments adversos. També convé estar ben informats sobre els símptomes que solen aparèixer en el cas de reacció a algun medicament o prova i, si passa, fer-ho saber als professionals de la salut que fan el seguiment de la vostra malaltia.

És important comprovar que preneu el tractament prescrit de la manera correcta. Si no enteneu una prescripció, quan o com heu de prendre un medicament, o teniu qualsevol altre dubte, pregunteu fins a tenir-ho ben clar. Si us han fet proves mèdiques, consulteu quan i de quina manera rebreu els resultats.

Un familiar o persona de confiança us pot ajudar a tenir una assistència més segura i entenedora. Aquesta companyia és recomanable a l’hora de fer preguntes, entendre millor les explicacions o facilitar informació als professionals de la salut que us atenen. Si després de la visita al metge o metgessa, us queden dubtes referents al diagnòstic o tractament, demaneu més explicacions.

Enllaços d’interès relacionats amb la Seguretat dels pacients