5 fonts d’informació en salut fiables per als pacients

Un pacient ben informat és capaç de prevenir les complicacions

Internet és una font infinita d’informació, molta de la qual no està avalada per professionals i alimenta creences populars en salut que no són certes. De fet, la desinformació al sector de la salut i alimentació és un gran problema, ja que el 32,5% de totes les noticies enganyoses o Fake News que circulen per la xarxa corresponen a aquest sector, la qual cosa pot portar a produir trastorns com la hipocondria digital.

Per aquest motiu, molts professionals, centres, institucions de l’àmbit de la salut treballen  per difondre quines són les fonts d’informació fiables per a què els pacients puguin consultar recursos fiables i rigorosos, ja que un pacient ben informat és capaç d’interpretar millor els símptomes, la qual cosa és beneficiós per prevenir complicacions i tractar la malaltia.

Cinc portals d’informació de salut fiables

Així doncs, tenint en compte aquestes premisses, et presentem a continuació cinc portals mèdics amb informació de qualitat:

MEDLINE PLUS: És la versió en espanyol de la web editada per la Biblioteca Nacional de Medicina dels Estats Units. Recurs molt visitat per professionals de la salut.

https://medlineplus.gov/spanish/

CANAL SALUT: És el canal d’informació sanitària i salut de la Generalitat de Catalunya.

https://canalsalut.gencat.cat/ca/inici

FF PACIENTE: Ofereix un llistat de webs de salut fiables i avalades pensades per als pacients.

https://ffpaciente.es/

SALUT PUBLICA GENCAT: Portal corporatiu de coneixement científic i tècnic de l’ASPCAT per protegir i promoure la salut, prevenir la malaltia i reduir les desigualtats de salut de la població.

https://salutpublica.gencat.cat/ca/inici/

Importància d’estar informats

Un pacient ben informat i que entén els símptomes que poden aparèixer i el motiu, facilita la comunicació amb el personal sanitari. Això es tradueix en ser capaç de prevenir complicacions pròpies de la seva patologia i de prendre decisions encertades sobre la seva salut.

Oferir fonts d’informació fiable als pacients és la millor manera d’evitar la infoxicació.

Salut Sense Dubtes

La Xarxa Catalana d’Hospitals i Centres Promotors de la Salut (HPH Catalunya) de la que forma part l’Hospital Comarcal Móra d’Ebre, és una xarxa formada per centres del territori català que col·laboren per promoure el coneixement de les persones sobre la seva salut, millorar la comunicació entre els professionals de la salut i pacients, aconseguir un entorn laboral més saludable i tenir implantat un sistema de treball que promogui la salut en les organitzacions sanitàries.

Des del 2020 s’està desplegant la campanya Salut sense dubtes als centres de l’HPH Catalunya, amb l’elaboració de materials dirigits a millorar la comunicació dels pacients, familiars i cuidadors i els professionals de la salut.

La campanya “Fes sempre 3 preguntes” te com objectiu comprendre millor la seva salut i el que necessiten per mantenir-la.