La Cirurgia Major Ambulatòria és aquella que no requereix l’ingrés a l’Hospital, és a dir, que en poques hores la persona atesa  és intervingut/da i donat/da d’alta a casa seva.

No totes les intervencions es poden fer per aquest sistema, només les que són curtes, poc sagnants, poc doloroses i molt controlades. També requereix  que la persona que es sotmet a la intervenció tingui suport  al domicili de la família o d’una persona propera 

Les operacions més freqüents en el nostre Hospital són les d’oftalmologia, traumatologia, cirurgia general, ginecologia, urologia i clínica del dolor. Per exemple hèrnies, infiltracions, fimosis, i sobretot cataractes són les més habituals. 

Quan un pacient pot ser operat a Cirurgia Major Ambulatòria (CMA)  és el mateix metge responsable del pacient qui li comunica,  l’informa i resol les dubtes que poden sorgir. Aleshores, es remet l’usuari a les Consultes Externes d’Anestèsia, on es du a terme el preoperatori, és a dir, li fan un seguit de proves i, si cal, li donen medicació per tal que el malalt arribi en bones condicions a l’Hospital. El dia abans de la intervenció, des de la unitat mateixa , la seva infermera  telefona el pacient per recordar-li la cita , l’hora, lloc , la necessitat de que hi vagi en dejú i acompanyat.
 
Per realitzar la intervenció es sol aplicar anestèsia. Aquesta pot ser local,  regional o general. Les operacions no solen durar més d’una hora. Un cop intervingut, el pacient passa al la sala de despertar i posteriorment a la unitat de CMA on passa el postoperatori immediat . En poques hores, el malalt rep l’alta per tornar a casa seva. El personal d’infermeria proporciona els medicaments que han de prendre i informa de les cures que s’han de fer a domicili. L’endemà, es posen en contacte novament amb el pacient per si ha sorgit alguna complicació.

Tot i això, els usuaris tenen un telèfon de contacte de l’Hospital a la seva disposició les 24 hores següents a la intervenció que els proporcionen en el moment de l’alta.