Del 13 al 16 de maig, Barcelona i Manresa han acollit el Summit HELIX 2025 (Healthcare, Education & Learning Innovation Xperiences), una trobada internacional que ha reunit més de 300 professionals de 24 països d’Europa, Amèrica del Nord, Amèrica Central, Llatinoamèrica i Àfrica. Durant quatre intensos dies, s’han compartit experiències i models d’innovació per transformar la formació sanitària amb una mirada tecnològica, col·laborativa i humana. El següent Summit HELIX ja té lloc i data: serà a Mèxic el juny de 2026.

La jornada inaugural, celebrada a UManresa (UVic-UCC), va abordar els principals reptes globals de la formació en salut. Ponents de primer nivell com Bart Janssens (WHO Academy) i José Escamilla (Tecnológico de Monterrey) van coincidir en la necessitat d’evolucionar cap a models educatius flexibles, multilingües, vivencials, personalitzats i acreditats. Entre les claus destacades hi havia l’aposta per l’aprenentatge immersiu, les microcredencials i els continguts digitals com a eines per millorar l’accés i l’adaptació professional.

En aquest marc, Imma Borràs i Pilar Vallano, responsables de Gestió del Coneixement de Salut Terres de l’Ebre, van presentar una comunicació sobre el projecte “FEL – Formació en Entorn Laboral”. Aquest model d’aprenentatge vivencial es duu a terme des de fa més de 20 anys a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre, en col·laboració amb l’INS Priorat de Falset, i integra metodologies com la simulació, la gamificació, l’escape room i continguts adaptats a les necessitats emergents del sector sanitari. Un projecte consolidat, en constant evolució metodològica i que situa l’alumnat en un entorn hospitalari real.

La segona jornada, celebrada a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, es va centrar en el disseny col·laboratiu del futur de l’aprenentatge en salut a través de metodologies com el design thinking. Es va reflexionar sobre com incorporar els diferents agents implicats —professionals, equips, pacients i ciutadania— en el disseny dels programes formatius. Imma Borràs va participar com a facilitadora de la sessió de cocreació “Metodologías para apoyar una cultura innovadora y digital en la organización”, posant el focus en les competències transversals i l’aprenentatge basat en valors.

En el marc del congrés, el Centre Corporatiu de l’Institut Català de la Salut (ICS) també va rebre la visita de diversos participants del Summit HELIX 2025. L’objectiu d’aquesta trobada va ser crear sinergies entre institucions educatives, hospitals i col·legis professionals… i donar a conèixer les experiències d’èxit de l’ICS en l’àmbit de la formació i el desenvolupament professional. Durant la sessió es va presentar l’estratègia institucional per potenciar la docència, la innovació i l’aprenentatge continuat, posant en relleu l’aposta pel talent, la recerca i la capacitació transversal dels equips sanitaris.

Els assistents també van poder visitar l’edifici històric del Centre Corporatiu, en una jornada pensada per fomentar la col·laboració internacional i el coneixement compartit, elements clau per fer front als nous reptes globals en salut i educació.

Tal com va resumir Aurora Masip, conductora de l’acte de cloenda:

El coneixement és poder. La formació contínua, una necessitat. I compartir-la, un plaer.

HELIX 2025 ha estat molt més que un congrés: ha estat una crida a teixir xarxes globals per transformar la salut des del coneixement compartit.

Publicació de l’HELIX a Linkedin